Właściwości i działanie:
- kora wierzby - ma działanie ściągające i przeciwzapalne na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Działa również przeciwbólowo. Prz dłuższym stosowaniu wykazuje działanie pasożytniobójcze i bakteriobójcze.Ma działanie rozkurczowe i przeciwgorączkowe.
- kora dębu - działa przeciwzapalnie i zapobiega odwodnieniu.
- kora kruszyny - przyspiesza pracę jelit, stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych i żółci.
Przygotowanie herbaty:
- korę należy zalać zimną wodą i ogrzewać pod pokrywką przez około 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Do przygotowania odwaru można użyć mniejszej ilości wody, a po ostygnięciu przed pojeniem gołębi, dodać odpowiednią ilość zimnej wody.
Dawkowanie i stosowanie:
- 1 - 2 łyżki stołowe kory na 1 litr wody do picia.
- w przypadku biegunki podawać przez 3-5 dni.
- w przypadku tradycyjnych zimowym kuracji, powyższy sposób kontynuować przez 7-10 dni.
Skład:
- kora wierzby purpurowej.
- kora dębu.
- kora kruszyny.